2023 Uutiset

19.12.2023 - Pro Darts Finlandin syyskokous 

Kokous järjestetään etäyhteyksin 27.12.2023 kello 18:30. Ohessa kokouksen kutsu! Tervetuloa suunnittelemaan tulevaa toimintaamme! Huomioithan ennakkoilmoittautumisen! 

PDF_Syyskokous_2023.pdf

19.11.2023

Mikä ihmeen PDC? Nyt, kun kauden 2023 toiseksi viimeistä majoria eli Grand Slamia pelataan jo finaalipäivävaiheessa ja "Ally Pally" odottelee vajaan kuukauden päässä, on ehkä hyvä avata hieman PDC:n kiemuroita. Tie PDC:hen käy lähes kaikilla suomalaisilla Q Schoolin tai PDC Nordic & Baltic -kiertueen kautta.

PDC:n kiertuekortteja metsästetään Q Schoolista, joka pelataan aina kauden alkajaisiksi tammikuun alussa sekä Englannissa että Saksassa. Tapahtuma kestää viikon ja se alkaa ensin useamman päivän alkukarsinnoilla, joista nippu kunkin päivän parhaita pelaajia pääsee suoraan useamman päivän kestävään loppukarsintaan. Loppukarsintaan kutsutaan automaattisesti mukaan myös edellisen kauden päätteeksi kiertuekorttinsa menettäneet pelaajat. Kunkin loppukarsintapäivän voittaja saa 2 vuotta voimassa olevan kiertuekortin kouraan, samaten loppukarsinnan päätyttyä tietty määrä pelaajia listan kärkipäästä saavat 2 vuoden kiertuekortin. Tämä määrä vaihtelee joka vuosi, riippuen Englannin ja Euroopan osallistujamääristä, sekä 128 pelaajaa käsittävän Pro Tourin kunakin vuonna täytettävänä olevista korttipaikoista. Q Schooliin osallistuminen maksaa suhteellisen paljon, rahapalkintoja ei jaeta (2023 tämä oli 450 euroa) ja kokonaisuutena voidaan puhua 1500-2000 euron matkasta.

Vaikka korttia ei taskuun tulisikaan, Q Schooliin osallistuvat saavat associate member -statuksen, joka oikeuttaa kiertämään PDC Challenge Touria. Tällä kaudella tätä kiertuetta pelattiin 24 osakilpailua 5 viikonlopun aikana, yksi näistä turnauksista pelattiin Saksassa ja muut Englannissa. Scott Williams on tällainen esimerkki, hän sai PDC-kiertuekorttinsa Challenge Touria kiertämällä ja siellä pärjäämällä. Challenge Tourin rankinglistan kärkipäätä käytetään myös PDC:n Pro Tourilla (nämä "lattiaturnaukset" joista yleisesti puhutaan ja joita pelataan kauden aikana 30, 2-4 päivän pätkissä) varapelaajina. Challenge Tourilta kutsutaan myös 8 parasta pelaajaa PDC:n major-turnaukseen UK Openiin. Challenge Tourin osakilpailujen heittokeskiarvon keskimääräinen taso pyöri tällä kaudella 81-82 pisteen nurkilla, joka vastaa meikäläisittäin SM-liigan mestistasoa kovana päivänä. Lattiaturnauksien heittokeskiarvo on melko vakiona 92-93 pisteen tuntumassa eli todella kovaa siellä heitetään - niin kuin maailman 128 parhaan dartsaajan parissa kuuluukin.

Q Schooliin saakka ei kuitenkaan tarvitse lähteä parrasvaloihin päästäkseen! PDC Nordic & Baltic on Pohjolan ja Baltian maiden oma aluekiertue, jossa pelataan eri maissa kiertäen 5 eri kilpailuviikonloppuna 10 osakilpailua. Tällä kiertueella 2 parhaiten menestynyttä pelaajaa kutsutaan PDC:n MM-kilpailuihin (tänä vuonna nämä olivat kokonaiskilpailun voittanut Marko Kantele sekä kakkoseksi sijoittunut Ruotsin Jeffrey de Graaf) ja yhteensä 8 parasta saa ilmaisen Q School -osallistumisen seuraavalle vuodelle. PDC Nordic & Baltic -viikonloppuina pelataan myös Euro Tour -karsintoja, näissä ei ole rahapalkintoja, mutta karsintakilpailun voittaja kutsutaan Euro Tour -osakilpailuun, joita pelataan pitkin kautta pääsääntöisesti Saksassa. Q Schoolin kävijät saavat osallistua näihin karsintakilpailuihin ilmaiseksi. PDCNB:n osakilpailuissa heitetään keskimäärin 70-73 pisteen tasolla ja tämä onkin erittäin helposti lähestyttävä kiertue suomalaisille dartsaajille käydä pelaamassa kovempia pelejä. Osallistumisoikeus tälle kiertueelle on pähkinänkuoressa kaikilla kilpailukiellottomilla pelaajilla, jotka ovat PDCNB:n alaisissa maissa (ml. Suomi) syntyneet tai viimeisen 5 vuotta niissä asuneet.

Sitten on vielä PDC World Cup. Mikäli maalla on edustus World Cupissa, PDC nimeää maan edustajat. Ensimmäisenä kriteerinä on kiertuekorttilaisten sijoitus maailmanlistalla ja mikäli kiertuekorttilaisia ei ole, edustamaan kutsutaan PDC Nordic & Baltic -aluekiertueen pelaajia rankinglistan mukaisessa järjestyksessä.

Junioreillekin riittää pelattavaa, nimittäin PDC Development Tour. Tämä on avoin kaikille 16-23 -vuotiaille pelaajille ja näitä kilpailuita pelataan kauden aikana 4 turnausta 6 viikonloppuna eli yhteensä 24 turnausta. Juniorikiertueen 2 parasta saavat 2-vuotisen kiertuekortin Pro Tourille. Luke Littler toiminee parhaana esimerkkinä; hän oli tänä vuonna vielä nipin napin alaikäinen Q Schooliin, mutta kiersi kauden mittaan Development Touria, sijoittui kokonaistilanteessa kakkoseksi ja saa Wessel Nijmanin ohessa kiertuekortin Pro Tourille. Tämän kauden Development Tourin kokonaiskilpailun voittaneella maailmanlistan 49. sijalla majailevalla Gian van Veenillä kortti jo on, joten kortit jaettiin tällä kertaa sijoille 2 ja 3. Development Tourin osakilpailujen heittokeskiarvo pyöri tällä kaudella 74-75 pisteen tuntumassa.

Numerot ja montako pelaajaa kutsutaan minnekin saattavat vaihdella vuosittain, mutta tässä avoin PDC-taipale pähkinänkuoressa. Rahaa ja aikaa se vaatii Suomesta katsoen jopa äärimmäisesti, jolloin mahdollisuutena koville kansainvälisille peleille kannattaa ottaa myös Suomen Dartsliiton kattojärjestö WDF:n kalenteri, joka tarjoilee vuoden mittaan paljon eurooppalaisia kisoja. Tästä lisää kuitenkin toisella kertaa. Toivottavasti myös PDC Women's Series selkeytyy sen verran, että siitäkin voisi joskus kirjoitella.

10.10.2023

Mikä ihmeen MODUS Super Series? Osa dartsin seuraajista on X:n (ent. Twitter) kautta saattanut törmätä tähän streamattavaan amatöörikisatapahtumaan, johon Suomen Marko Kantelekin kutsuttiin pelaamaan aiemmin syksyllä. Matka oli omakustanteinen ja laadukkaan dartsin lisäksi Maken mielestä parasta reissussa oli tutustua muihin pelaajiin paremmin, sillä pelipäivät kuluivat tiiviisti yhdessä, välillä treenitaululla ja välillä kisaviivalla.

Maken jatkopaikka jäi muistaakseni yhden vaivaisen legin päähän ja se vastaa Mietaan kuuluisaa sadasosaa Lake Placidin olympialaisissa 15 kilometrin hiihdossa vuonna 1980, kun pelejä pelataan ensin viikko. Pohjoismaista väriäkin on nähty, kun ruotsalaiset Anton Östlund ja Andreas Harrysson kävivät hiljattain voittamassa omat viikkonsa. Mistään pilipalikisasta ei ole kyse, kun mm. Englannin nuori sensaatio Luke Littler on siellä tällä kaudella paukuttanut ysitikkaisen ja parantanut kahteen otteeseen tämän kilpailun ottelukeskiarvoennätystä, joka kirjoitetaan nyt lukemin 117.88.

Kausi koostuu 12 viikosta, johon jokaiseen kutsutaan 12 pelaajaa, osa heistä on ADC:n (Amateur Darts Corporation) jäseniä ja osa muuten vain hyviä PDC-kortittomia pelaajia. Nämä 12 pelaajaa jaetaan kolmeen ryhmään. 6 pelaajan ryhmä A pelaa maanantaista keskiviikkoon kertaalleen toisiaan vastaan eli otteluita heille tulee kolmeen päivään yhteensä 15. Kaikissa peleissä formaattina on 501/7 ja voitosta saa lohkovaiheessa 2 pistettä, myös legierosta pidetään kirjaa ja se toimiikin tie-breakerina tasatilanteessa. Ryhmän A voittaja pääsee suoraan lauantain finaaleihin. Loput 6 pelaajaa jaetaan tasan ryhmiin B ja C, joihin jaetaan myös ryhmän A loput pelaajat. Ryhmä B ja C pelaa sekä torstaina että perjantaina kertaalleen kaikki kaikkia vastaan. Kolme parasta ryhmästä B ja kaksi parasta ryhmästä C etenevät lauantain finaaleihin.

Finaalipäivälle jäljellä on siis 6 pelaajaa. Nämä jaetaan kahteen pooliin, jossa jokainen pelaa 2 ottelua ja molempien poolien kaksi parasta pääsevät semifinaaleihin, josta suoralla pudotuksella voittajat finaaliin. Viikon finaalin voittaja kutsutaan "viikolle 13", jossa kaikkien 12 viikon voittajat ratkaisevat samalla kaavalla, kuka on mestareiden mestari eli Champion of Champions.

Ei kovin selkeää, mutta paljon siellä pelataan laatudartsia ja seuraamalla tietenkin oppii. X:stä seurantaan https://twitter.com/MSSdarts. Tällä hetkellä meneillään on 10. kisaviikko, jossa pelaamassa ovat mm. Ruotsin PDC Nordic & Baltic -vakiokasvot Viktor Tingström ja Oskar Lukasiak.

ADC Europen 23.9. ilmoittamien tietojen mukaan nyt on yleisemminkin mahdollista seurata Martin Adamsin, Luke Littlerin, Berry van Peerin, Fallon Sherrockin, Chris Masonin, Scott Mitchellin, Andy Jenkinsin ja Robert Thorntonin jalanjälkiä osallistumalla karsintoihin, joiden voittajat kutsutaan MODUS Super Seriesiin pelaamaan. Lisätietoja karsinnoista osoitteessa http://amateurdarts.eu/.

13.07.2023

PDC Nordic & Baltic -kiertue saapuu päätökseensä Latvian Riikassa tulevana viikonloppuna. Perjantaina ohjelmassa on ET12-karsinta (Hungarian Darts Trophy, Budapest, Unkari, 22.-24.09.), lauantaina pelataan Pro Tour 9 sekä ET13-karsinta (Interwetten German Darts Championship, Hildesheim, Saksa, 13.-15.10.) ja sunnuntaina vielä PDCNB-kauden 2023 päättävä Pro Tour 10.

Suomen Marko Kantele on jo varmistanut ykkössijansa, mutta kakkossijasta ja täten toisesta paikasta PDC:n kauden 2023 vuodenvaihteessa päättäviin MM-kilpailuihin on vielä pelejä pelattavana. Tällä hetkellä kakkosena majaileva Ruotsin Jeffrey de Graaf ei osallistu viikonloppuun, mutta on hienoisesti maanmiestään Daniel Larssonia edellä ja myös World Cupissa hienosti pelanneella Tanskan Benjamin Drue Reusilla on jättipotin myötä vielä mahdollisuuksia.

Suomesta mukana viikonlopun aikana on peräti 20 pelaajaa!

Seuranta: Dart Connect 

29.06.2023

PDC:n Euro Tour jatkuu tulevana viikonloppuna Saksan Trierissä. Tämä viikonloppu sinetöi myöskin World Matchplayn 32 pelaajan osallistujalistan, joten panoksia on useilla heittäjillä vielä rutkasti heti ensimmäisen kierroksen otteluistaan lähtien. Suomen, jo paikkansa vuodenvaihteen MM-kisoihin varmistaneelle Marko Kanteleelle tämä on kauden neljäs esiintyminen tällä kiertueella, jonne paikat ovat PDC Nordic & Baltic -kiertueen karsinnoissa kiven alla.

Avauskierroksen ottelussaan Make kohtaa Saksan nuoren Liam Maendl-Lawrancen, ja ottelusta on odotettavissa tasainen. Makella on PDCNB-kiertueella kulkenut mainiosti, kun Liam kävi puolestaan kesäkuun alussa voittamassa WDF:n rankingkisa Swiss/Helvetia Openin molemmat kilpailut. Jälleen kerran, päivän kunto ratkaisee. Tämän ottelun voittaja kohtaa toisella kierroksella lauantaina Englannin Luke Humphriesin.

Raketin lailla listoilla nousseella Englannin Ross Smithillä on mahdollisuus nousta maailmanlistalla 16 joukkoon, mikäli pärjää selkeästi maanmiestään James Wadea pidemmälle. Ensimmäisen kierroksen painekattilassa viimeisiä Matchplay-paikkoja lähtevät karsintaviivan tuntumassa jahtaamaan ainakin Brendan Dolan, lajilegenda Raymond van Barneveld, Kim Huybrechts, William O'Connor, Australian velho Simon Whitlock, Luke Woodhouse ja Ricardo Pietrecko. Muilla takanaolijoilla kuiville on jo sen verran matkaa, että se alkaa vaatia sunnuntai-iltaan saakka pelaamista.

Ottelut ovat katsottavissa PDC.tv ja Viaplay -palveluista.

08.06.2023

Tallukan PDC Nordic & Baltic -osakilpailu saatiin päätökseen ja voittajia kilpailuihin löydettiin seuraavasti:

ETQ10: - Marko Kantele, Suomi 6 (87.79) - Dennis Nilsson, Ruotsi 4 (85.51)

PT7: - Marko Kantele 6 (86.33) - Dennis Nilsson 3 (88.45)

ETQ11: - Jeffrey de Graaf, Ruotsi 6 (97.54) - Jonas Masalin, Suomi 3 (87.47)

PT8: - Jeffrey de Graaf 6 (83.71) - Paavo Myller, Suomi 1 (76.13)

Osallistujia lauantain PT7-turnauksessa oli mukavat 92 kappaletta ja suomalaisiakin oli saapunut paikalle sankoin joukoin. Suomalaisia selviytyi kilpailujen loppuvaiheisiin seuraavasti:

Välierät: Asko Niskala (PT7), Jani Elijoki (ETQ11), Marko Kantele ja Jonas Masalin (PT8)

Puolivälierät: Teemu Harju (ETQ10), Sami Högström (ETQ10 ja PT7), Jyri Ussa (PT7), Hannu Suominen (ETQ11), Paavo Myller (ETQ11), Veijo Viinikka (PT8)

Tämän kauden viimeinen PDCNB-osakilpailuviikonloppu pelataan 14.-16.7. Latvian Riikassa ja tuon viikonlopun jälkeen ovat selvillä myös PDCNB-kiertueelta PDC:n MM-kisoihin Lontooseen kutsuttavat pelaajat. Marko Kantele on jo tavoittamattomassa johdossa, mutta toinen paikka on vielä erittäin paljon auki.

26.05.2023

Suomen Marko Kantele jatkaa erinomaisesti sujunutta PDC Nordic & Baltic -kauttaan tänään starttaavassa PDC:n Euro Tourin ET9-osakilpailussa. Paikan tähän TV-kilpailuun hän voitti huhtikuisesta PDCNB:n Islannin osakilpailuviikonlopusta. Saksan Sindelfingenissä pelattava European Darts Grand Prix tuo lauteille valtaosan PDC:n kärkikaartista, nimekkäämmistä poisjäänneistä huolimatta lavalla nähdään lauantaina sijoitettuina pelaajina Josh Rock, Dave Chisnall, taannoin Jani Laurilan Euro Tourilla kohdannut Ross Smith, Ryan Searle, Rob Cross, Danny Noppert, Damon Heta, Dirk van Duijvenbode, Andrew Gilding, Nathan Aspinall, Luke Humphries, tuore Premier League -hopeamitalisti Gerwyn Price, Joe Cullen, Martin Schindler, Jonny Clayton ja Dimitri van den Bergh.

Maken ensimmäisen kierroksen ottelu Skotlannin Ross Montgomerya on tänään perjantaina klo 16:00 Suomen aikaa ja tämän ottelun voittaja kohtaa huomenna klo 23:00 Walesin supertähdistä sen toisen eli Jonny Claytonin. Kausi on heiton tasollisesti sujunut sekä Makella että Rossilla melko tarkalleen samalla tasolla, joten erittäin tiukka ottelu on odotettavissa ja päivän kunto ratkaisee.

Ottelut alkavat tänään klo 14 ja niitä voi seurata tavalliseen tapaan sekä Viaplaylta että PDC.tv:stä.

12.05.2023

PDC:n Euro Tour jatkuu tänä viikonloppuna Tsekin Prahassa pelattavan Czech Darts Openin muodossa. ET8:n ensimmäisen pelipäivän pelit alkavat tänään klo 14, ja illalla klo 21 Suomen Jani Laurila kohtaa Euro Tour -debyytissään avauskierroksen ottelussaan hallitsevan PDC:n Euroopan mestarin, Englannin Ross Smithin. "Smudger" on nostanut profiiliaan varsinkin viime kauden aikana oikein kohinalla, ja tämä on Janille erinomainen paikka lähteä vain rennosti nauttimaan omasta pelaamisestaan ja sitä kautta haastamaan kovaa, lukuisista aikaisista lattia- ja lavatappioista tappioista huolimatta viimeiset pari kuukautta keskiarvolla 96.55 heittänyttä englantilaista. Ottelun voittaja pelaa huomenna kakkoskierroksen ottelussa huippukovaa Englannin Luke Humphriesia vastaan.

Mainittavia poisjääntejä tästä turnauksesta ovat mm. hallitseva maailmanmestari ja maailmanlistan ykkönen Michael Smith, Euro Tour -paluun tehnyt Gary Anderson sekä kovaan kevätkuntoon äitynyt Gerwyn Price. Ottelut seurattavissa tavalliseen tapaan sekä PDC.tv:stä että Viaplaylta.

05.05.2023

PDF:n rankinglista on päivittynyt ja kärjessä jatkaa Marko Kantele. PDF Mastersista ja Tallinnan WDF-kisasta pisteitä kahminut Jonas Masalin lähestyy ja samaisesta Tallinnan viikonlopusta pisteitä mukavasti kerännyt Petri Rasmus nousi muutaman pykälän.

Seuraava PDCNB:n kisaviikonloppu sitten Tallukassa 02.-04.06. ja siellä ohjelmassa PT7-8 -osakilpailut sekä ET10-11 -karsinnat. Kantele on erittäin hyvissä asemissa PDC:n MM-kisapaikan suhteen; samaten Daniel Larsson on hieman seuraavilta karussa, kun PDCNB-kiertuetta on tämän kauden osalta Tallukan ja Riikan viikonloput vielä pelaamatta.

PDF Ranking lista 3.5.2023.pdf

28.04.2023

Kuninkaanpäivä on Hollannin suurimpia juhlapäiviä ja sellaisissa tunnelmissa myös Suomen Marko Kantele matkusti Leeuwardeniin voitettuaan ET6-paikan PDCNB:n Ruotsin kisaviikonloppuna.

Pelit alkavat pe 28.4. klo 14:00 ja Markon avauskierroksen ottelu mm. 2019 JDC:n nuorten maailmanmestaruuden voittanutta irlantilaista Keane Barrya vastaan on järjestyksessään päivän neljäs ja alkaa n. klo 16. Barry on viime aikoina kunnostautunut mm. pääsemällä puolivälieriin saakka taannoisessa German Darts Grand Prixissa (ET4), 16 joukkoon lattiaturnauskiertue Players Championshipin 9. osakilpailussa ja voittamalla paikan ET10:een päihitettyään englantilaisen Callan Rydzin karsintafinaalissa lukemin 6-2.

Muita ennakkoon todella kovia ensimmäisen kierroksen otatuksia kannattaa tarkkailla ottelupareista Gian van Veen-Gabriel Clemens, Ricardo Pietreczko-Daryl Gurney sekä Raymond van Barneveld-Dimitri van den Bergh. Van Veen on pelannut koko tämän alkukauden keskiarvolla 94.13, joka oikeuttaa kaikkien pelaajien listalla sijalle 28 saakka. Pietreczko on pelannut pirteästi, mutta Gurney on pitkän suvantovaiheen jälkeen saanut taas juonesta kiinni. Ikinuori van Barneveld on pelannut alkukauden loistavasti.

Toisen kierroksen ottelut pelataan lauantaina ja Barry/Kantele-ottelun voittaja pelaa tuolloin n. klo 15:30 englantilaista maailmanmestari Rob Crossia vastaan.

Maken peliä (ja muita pelejä) voi seurata koko viikonlopun ajan PDC.tv:n ja Viaplayn kautta.

04.02.2023

Vuosi 2023 on lähtenyt käyntiin dartsin ollessa vahvassa medianäkyvyydessä ja kisojen kävijämäärät ovat olleet nousujohtoisessa kehityksessä! Erityisen paljon alkuvuodesta jännitettiin Q-schooliin osallistuneiden puolesta ja nyt onkin jo helmikuun alun kynnyksellä aika alkaa virittäytymään myös PDC Nordic & Baltic Touriin. Ensimmäinen osakilpailu kilpaillaan jo tässä kuussa Tanskassa. 

Pro Darts Finlandin hallitus kokousti ja suunnittelu tulevan vuoden kilpailutoimintaa. Suomen Dartsliiton kilpailukalenteriin vavistettiin niin PDF Mastersin, Penthlatonin sekä PDF Grand Prix "GP" pelipäivät. Seurailkaa ilmoitteluamme!